Van twee dutjes naar één dutje

Je dreumes is tussen de 15 en 18 maanden oud en wil maar niet in slaap vallen bij het ochtendslaapje. Of slaapt in de ochtend zo lang dat hij ‘s middags niet meer naar bed te timmeren is. Resultaat? Een oververmoeide dreumes aan het eind van de dag!

Dit zijn signalen dat het wel eens de juiste tijd is voor je dreumes om de overgang van 2 naar 1 slaapje te maken. Hoe pak je dat nu het beste aan? In deze blog geef ik hierover tips en deel ik mijn ervaring over onze tweeling Lev en Viggo.

Kies het juiste moment

Elk kind anders. Volg je eigen gevoel en intuïtie waar het aankomt op de timing van de overgang naar 1 slaapje. Belangrijk is dat je kind goed in de nacht slaapt. Slaapt je kind ‘s nachts niet goed? Werk hier eerst aan voor je veranderingen aanbrengt in het slaappatroon overdag. Kies een moment voor de overgang waar je zelf ook ruimte en rust hebt. Vlak voor een vakantie, verhuizing of andere grote veranderingen zijn niet aan te raden.

Geleidelijke overgang

Lev en Viggo zijn nu 16 maanden en hebben twee slaapjes op de dag nog echt nodig. Kinderen in deze leeftijd hebben gemiddeld  2 a 2,5 uur slaap op de dag nodig en 11 uur aaneengesloten slaap in de nacht. Een tijd terug sliepen Lev en Viggo ‘s morgens gemakkelijk 1,5 uur of langer. Gevolg? met geen mogelijkheid ‘s middags naar bed te krijgen en oververmoeid aan het eind van de dag. Het ochtenddutje in een keer te schrappen is geen goed idee, dan werk je oververmoeidheid in de hand. Zelf heb ik het ingekort naar een uur. Voor Lev en Viggo werkt dit nu goed en slapen zij ‘s middags nog 1,5 uur. Wanneer ik merk dat een uur te lang wordt, is het tijd voor de daadwerkelijke overgang naar 1 slaapje.

Heb je het gevoel dat je dreumes toe is aan de daadwerkelijke overgang?  verschuif het ochtendslaapje dan elke 3 dagen 30 minuten later, totdat je uitkomt op een starttijd van 12:00/12:30. Kijk hierbij goed naar de slaapsignalen van je kind en pas het tempo hierop aan. Slaapt je dreumes minder dan een uur en oogt hij moe? Probeer hem dan te troosten en hem weer in slaap te helpen. Lijkt niks te helpen? Kies dan voor een ritje in de wandelwagen of auto. Tijdens een overgang als deze geldt: beter dat je kind slaapt, dan waar je kind slaapt. Wanneer je de overgang naar 1 slaapje maakt, breng je dreumes in de avond  dan 20 à 30 minuten eerder naar bed.

Wees geduldig met je dreumes

Verandering in slaapritme kost tijd. Elke dreumes zal in de overgang naar 1 slaapje een periode hebben waarin 1 slaapje te weinig is en 2 teveel. Geef hier gehoor aan en gun je dreumes de tijd om aan het nieuwe slaapritme te wennen. Accepteer dat het een periode van transitie is. De overgang naar 1 slaapje is een psychologisch en fysiologisch proces. Je dreumes zal wat sneller moe zijn en misschien meer hangerig zijn dan normaal. Besef waar dit gedrag vandaan komt en wees geduldig met je dreumes, hij heeft je nodig!